icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
BlowUP

Zes opblaaskunstwerken vanaf nu te zien in het Museumkwartier tijdens buitenexpo BlowUp Art Den Haag

5 mei 2023

Het werk van Steve Messam, 'Crested', staat bovenop de uitgang van de Museumkwartier parkeergarage. (foto: Ronald Smits)

BlowUp Art Den Haag: 5 mei - 28 mei 2023

Den Haag - Groot, kleurrijk, creatief en soms confronterend. Sinds vandaag is de tweede editie van buitenexpositie BlowUp Art Den Haag officieel van start gegaan in het Museumkwartier met in totaal zes opblaaskunstwerken. De installaties zijn ontworpen door internationale, hedendaagse kunstenaars, designers en architecten.

Na het succes van de eerste editie van BlowUp Art Den Haag in oktober vorig jaar, zijn er nu zes nieuwe, tijdelijke kunstwerken te zien tot en met 28 mei in het gebied rondom het Binnenhof. Vijf zijn te vinden in de open lucht en de zesde hangt in de historische, overdekte winkelstraat De Passage. Daarnaast presenteert Studio Pulchri een kleine expositie van de 'making-of' met schetsen en modellen van BlowUp Art Den Haag (Lange Voorhout 15).

Route

Yamuna Forzani – Een groot hart

In deze gevel aan de Schouwburgstraat duwen twee oude gebouwtjes tegen de grijze nieuwbouw van Het Nationale Theater  - Koninklijke Schouwburg. Dit surrealistische grensgebied is ideaal voor Yamuna Forzani, een Italiaans-Engelse kunstenaar die tegenstellingen verbind. ‘De LGBTQIA+ gemeenschap is het nieuwe utopia voor globetrotters.' Omarmd door + en -> symbolen staat Forzani’s wereldbol voor gelijkheid en optimisme. Forzani studeerde Textiel en Mode aan de KABK en werkt vanuit Den Haag aan een succesvolle internationale carrière.
Het werk van Yamuna Forzani, ‘Een groot hart’, staat bovenop de zijgevel van Het Nationale Theater  - Koninklijke Schouwburg aan de Schouwburgstraat.

Steve Messam – Crested

Groter dan een huis, zo licht als een veertje. Dat laatste moet ook wel. Want de opblaasbare textiele kunstwerken van Steve Messam worden vaak toegepast op monumentale gebouwen over heel de wereld. Aan speelsheid gaat precisiewerk vooraf. Eenmaal opgeblazen is de impact groot. De felrode punten bewegen golvend in de wind en maken van een alledaagse plek een vrolijke situatie.
Het werk van Steve Messam, 'Crested', staat bovenop de voetgangers-entree van de Museumkwartier parkeergarage aan het Tournooiveld.

Lambert Kamps – Submarine. To be or not to be

De wereld staat vol auto’s en gebouwen die we slechts een klein deel van de dag gebruiken. Er is ook kunst waarvan je denkt ‘was ’t er maar niet’. Ruimte is te kostbaar om er onnadenkend mee om te gaan, vindt ontwerper en kunstenaar Lambert Kamps. Zijn installatie in de Hofvijver komt boven en zinkt na een tijdje weer onder het wateroppervlak. Het kunstobject speelt met de oude vraag van Shakespeare: ‘to be or not to be’.
Het werk van Lambert Kamps, ‘Submarine. To be or not to be’ drijft in de Hofvijver naast het Binnenhof.

Raw Color – Compressed Cylinders

‘Compressed Cylinders’ is een spel van slungelige buizen die worden opgepompt tegen de wanden van een lege etalage. De ruimte vult zich met kleur. Als ze leeglopen, ontstaat er weer een nieuwe compositie van vrolijke vormen. Deze installatie is gemaakt door Raw Color uit Eindhoven. Sinds 2007 ontwikkelt het ontwerpersduo Daniera ter Haar (NL) en Christoph Brach (D) een pure benadering van kleur die vorm kan krijgen in grafisch ontwerpen, fotografie of producten. Hun werk is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Textielmuseum.
Het werk van Raw Color, ‘Compressed Cylinders’, staat op het schelpenpad langs de Lange Vijverberg.

Paul Cournet – Solar Cloud

‘Solar Cloud’ zweeft als een groot kussen boven het vrijstaande paviljoen dat de grote bouwmeester Berlage honderd jaar geleden ontwierp. Paul Cournet’s nieuwe ingreep lijkt met een navelstreng verbonden aan dit juweel van de Haagse bouwgeschiedenis.
Niet vreemd dat Cournet zijn oog liet vallen op de Berlage Kiosk, als locatie voor zijn BlowUp kunstwerk aan het Buitenhof. Na zijn studie architectuur in Bordeaux en Parijs werkte Cournet als senior architect bij het befaamde OMA van Rem Koolhaas in Rotterdam. In 2021 begon hij zijn eigen studio ‘Cloud’.
Het werk van Paul Cournet, ‘Solar Cloud’, hangt boven het terras van de Berlage Kiosk aan het Buitenhof.

Theo Botschuijver – Ode aan de Gloeilamp

Pikdonker is het hier nooit. Een eeuw geleden dreef de elektriciteit het duister voorgoed uit huizen en straten. ‘Een beetje jammer dat de gloeilamp is vergeten’, zegt kunstenaar Theo Botschuijver. ‘Spaarlampen en LED, zuiniger natuurlijk, waren er nooit gekomen zonder dit gloeiende icoon.’
Botschuijver werkt al sinds 1967 in opblaaskunst. Muziekliefhebbers herkennen het reusachtige opblaasvarken van Pink Floyd’s Animals uit 1977. Ook een grote zilveren bal waarin acteur Sean Connery over het water liep in James Bond’s Diamonds are Forever is zijn werk.
Het werk van Theo Botschuijver, ‘Ode aan de Gloeilamp’, hangt in de koepel van De Passage.

Hofvijver

Het werk van Lambert Kamps, ‘Submarine. To be or not to be’, drijft in de Hofvijver naast het Binnenhof. (foto: Ronald Smits)