icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Persfoto Opening Museumkwartier

Wethouder Bruines en Stichting Museumkwartier Den Haag geven startsein Augmented Reality route in Haagse binnenstad

26 oktober 2021

Den Haag - 26 oktober 2021 - Boeiende verhalen en amusante taferelen uit het rijke verleden komen samen met moderne technologie in een nieuwe Augmented Reality-route in het Museumkwartier in Den Haag. Vandaag hebben wethouder Saskia Bruines en Tjeerd Vrij van de Stichting Museumkwartier Den Haag met de ‘onthulling’ van de grote Zegelsteen op het Toernooiveld het officiële startsein gegeven voor deze bijzondere, historische ontdekkingstocht in de Haagse binnenstad. De zegelsteen is het beginpunt van de route langs elf locaties, die na een scan van de QR-code, ieder een eigen verhaal vertellen.

Onder het motto ‘Ontmoet oude meesters en nieuwe helden, treed in hun voetsporen en ga met ze op de foto’, kan iedereen de AR-route Museumkwartier lopen. Voor de gevels van 11 culturele instellingen bevinden zich opvallende Museumkwartier zegels voorzien van een QR-code. Wanneer je de code met je smartphone scant, ontdek je hoe een persoon (of object) heeft bijgedragen aan het Museumkwartier in Den Haag. Als bijzondere gimmick kan je zelfs met de hoofdrolspelers op de foto. Zo zijn er ‘ontmoetingen’ met de jonge Mozart, de Glazen Koets en architect Marcel Breuer. De AR-route is gratis. 

Persfoto Opening Museumkwartier

Fotobijschrijft: Wethouder Saskia Bruines en Tjeerd Vrij (Stichting Museumkwartier Den Haag) gaan met Mozart op de foto en geven hiermee het startsein voor de nieuwe Augmented Reality-route in het Museumkwartier in Den Haag.

Rijke diversiteit Museumkwartier Den Haag

De nieuwe AR-route in de historische Haagse binnenstad is één van de initiatieven van de Stichting Museumkwartier en de gemeente Den Haag. Wethouder Bruines: "Het Museumkwartier is ontzettend belangrijk voor de aantrekkelijkheid van onze binnenstad. De AR-route en zegelsteen die vandaag zijn onthuld dragen bij aan de levendigheid en bekendheid van het gebied. Ik hoop dat de inwoners en mensen die een bezoek brengen aan onze stad, hierdoor de weg naar het Museumkwartier nog beter weten te vinden.”

Culturele hotspot

Den Haag maakt zich hard om het Museumkwartier de komende jaren nadrukkelijk op de kaart te zetten en te promoten als culturele hotspot. Dit gebeurt met tal van nieuwe initiatieven en activiteiten. De AR-route is een mooi voorbeeld van culturele kruisbestuiving. Komende maanden wordt nog een aantal activiteiten gelanceerd. Eerder dit jaar is de Stichting Museumkwartier Den Haag opgericht, waarin 10 gerenommeerde instellingen en locaties zijn vertegenwoordigd. 

De AR-route is ontwikkeld door Tjep & Studio Louter in samenwerking met gemeente Den Haag en The Hague & Partners.

Klik hier voor meer informatie over de Augmented Reality Tour door het Museumkwartier.

Over het Museumkwartier Den Haag

Stichting Museumkwartier Den Haag is een samenwerkingsverband van de culturele organisaties die rondom het Lange Voorhout, het Toernooiveld en het Binnenhof zijn gevestigd. De stichting is in 2021 opgericht om het Museumkwartier Den Haag de komende jaren te ontwikkelen. Dit zijn: het Mauritshuis (met Galerij Prins Willem V), Escher in het Paleis, het Haags Historisch Museum met de Gevangenpoort, Museum Bredius, Het Nationale Theater, Diligentia, Theater PePijn, Kloosterkerk, Pulchri Studio, West Den Haag en Anna Vastgoed & Cultuur.