Leiders komen bijeen in het Vredespaleis in Den Haag om de cyberveiligheid van non-profitorganisaties te waarborgen
24 september 2024
Den Haag - Op 30 september 2024 komen een Nobelprijswinnaar, leiders van NGO's, donoren, impactinvesteerders, ambtenaren, deskundigen op het gebied van cyberbeveiliging, onderzoekers, diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties samen in het historische Vredespaleis om een actieplan te lanceren tijdens 'BEYOND125, Securing Our World's Digital Future'. Dit ambitieuze plan, dat met name bestaat uit steun voor een wereldwijd fonds dat cyberbeveiliging als een gemeenschappelijk goed beschouwt, zal ervoor zorgen dat non-profitorganisaties toegang krijgen tot cyberbeveiligingsdiensten, -tools en -platforms, en zal wereldwijde vrede, rechtvaardigheid en veiligheid bevorderen.
Wereldwijd zijn er meer dan 10 miljoen non-profits. Ze leveren essentiële diensten voor wereldwijde vrede aan meer dan 1 miljard mensen. Ze hebben aanzienlijke digitale veranderingen ondergaan. Door hun grotere digitale voetafdruk zijn ze ook kwetsbaarder geworden voor cyberdreigingen. Non-profitorganisaties zijn vaak het doelwit van cyberaanvallen en desinformatie en hebben vaak geen toegang tot de benodigde talenten, technologieën en financiële middelen om zich te verdedigen. Nu - 125 jaar na de Eerste Haagse Vredesconferentie - is het nog steeds noodzakelijk om vrede na te streven. Leiders van non-profitorganisaties roepen nu publiekelijk op om van hun digitale veiligheid een prioriteit te maken. Het is dringend noodzakelijk om hun digitale weerbaarheid te versterken, kwetsbare gebruikers te ondersteunen en het bredere digitale ecosysteem en de internetinfrastructuur te beveiligen.
Het CyberPeace Institute, de Global Cyber Alliance en de stad Den Haag nemen het voortouw in deze missie, samen met leiders, cyberexperts en filantropen die steun en middelen hebben toegezegd, waarmee het belang van cyberbeveiliging voor het veiligstellen van de digitale toekomst van ons wereldwijde vredesecosysteem wordt onderstreept. Tegelijkertijd brengt Common Good Cyber het wereldwijde ecosysteem van op cyberbeveiliging gerichte non-profitorganisaties bijeen om duurzame financieringsmodellen te identificeren en te implementeren voor degenen die betrokken zijn bij kritieke cyberbeveiligingsfuncties voor de bredere internetgemeenschap, zowel kernfuncties van het internet als degenen die kwetsbare gemeenschappen ondersteunen.
Sprekers en deelnemers aan het evenement vertegenwoordigen een werkelijk wereldwijde en diverse gemeenschap, met vertegenwoordigers van onder andere Artsen zonder Grenzen, Plan International, Save the Children Nederland, Terres des Hommes, United Kingdom Foreign, Commonwealth and Development Office, WaterAid en YMCA. Deze inspanningen, Beyond125 en Common Good Cyber, hebben al €500K (EU) opgehaald bij invloedrijke supporters uit de private en publieke sector, waaronder Microsoft, en er wordt nog meer financiële steun verwacht.
Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, benadrukte het belang van dit initiatief: “In een wereld waarin cyberdreigingen net zo reëel zijn als fysieke dreigingen, is het onze collectieve verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de pijlers van vrede en recht worden versterkt tegen digitale aanvallen. De Beyond 125 conferentie symboliseert onze inzet voor een vreedzame digitale toekomst voor iedereen. Den Haag, een expertisecentrum in alles wat met de cyberwereld te maken heeft, draagt hier graag aan bij.”
Over de Internationale Stad van Vrede en Recht
Den Haag, bekend als de Internationale Stad van Vrede en Recht, is de thuisbasis van talloze internationale organisaties, NGO's en instellingen die zich inzetten voor wereldwijde stabiliteit en rechtvaardigheid. Zoals Europol, het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens en het Permanente Hof van Arbitrage. De diepgewortelde inzet voor vrede maakt de stad tot een centrum voor het aanpakken van de dringende kwestie van cyberveiligheid in onze steeds digitaler wordende wereld. De conferentie onderstreept de voortdurende rol van Den Haag in het leiden van wereldwijde inspanningen om de vrede te waarborgen.
Over het CyberPeace Instituut
Het CyberPeace Institute is een internationale non-profitorganisatie die de meest kwetsbaren in cyberspace beschermt. Het biedt hulp op het gebied van cyberbeveiliging om digitale weerbaarheid op te bouwen, onderzoekt de schade die wordt veroorzaakt door cyberaanvallen en desinformatie, en bevordert internationale wetten en normen in cyberspace. Het voorspelt opkomende digitale bedreigingen en pleit tegen de onaanvaardbare risico's van kunstmatige intelligentie voor internationale vrede en veiligheid. Daarnaast bevordert het de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI. Het samenwerkingsmodel van het instituut houdt in dat er wordt samengewerkt met een wereldwijde en diverse groep partners die zich inzetten voor het opbouwen van duurzame digitale veerkracht. Het is lid van het Common Good Cyber-secretariaat.
Over de Global Cyber Alliance
De Global Cyber Alliance (GCA) is een internationale non-profitorganisatie die zich richt op het opbouwen van gemeenschappen om tools, diensten en programma's in te zetten voor cyberbeveiliging op wereldwijde schaal. Dit wordt op drie manieren bereikt: door samen te werken met gemeenschappen; door eigenaren en beheerders van infrastructuur erbij te betrekken; en door ecosysteembetrokkenheid te stimuleren voor collectieve actie op het gebied van cyberbeveiliging. GCA coördineert het secretariaat van het Common Good Cyber-initiatief.