icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
rome

International Criminal Court en Den Haag herdenken 25e verjaardag Statuut van Rome

17 juli 2023

International Criminal Court (ICC) en de Stad van Vrede en Recht, Den Haag, herdenken vandaag met trots de 25e verjaardag van het Statuut van Rome. Het Statuut van Rome was het oprichtingsverdrag van het ICC en heeft een krachtig juridisch kader gecreëerd voor het vervolgen van individuen die verantwoordelijk zijn voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en het misdrijf agressie.

"Het Statuut van Rome is een transformerende kracht geweest in de strijd tegen straffeloosheid en heeft het belang van internationale samenwerking en de rechtsstaat benadrukt," zei Silvia Fernandez de Gurmendi, voorzitter van de Vergadering van Staten die Partij zijn bij het Statuut van Rome van het ICC. "Het is een instrument om daders ter verantwoording te roepen en ervoor te zorgen dat recht geschiedt, ongeacht hun positie of gezindheid. Met de oprichting van het ICC heeft het Statuut van Rome een belangrijke bijdrage geleverd aan de wereldwijde strijd voor gerechtigheid, verzoening en duurzame vrede."

Sinds de oprichting heeft het ICC onderzoeken uitgevoerd en zaken vervolgd in verschillende regio's en conflictgebieden, zoals:

  • geweld na de verkiezingen in Kenia (2007/08);
  • Moammar Mohammed al-Qadhafi in Libië (2011);
  • pro-Gbagbo- en pro-Ouattara-troepen die aanvallen uitvoeren op de burgerbevolking in Ivoorkust (2011);
  • Thomas Lubanga Dyilo, de eerste verdachte van het ICC die is veroordeeld voor het ronselen en inzetten van kindsoldaten in Congo (2012);
  • en arrestatiebevelen voor twee personen, de heer Vladimir Vladimirovitsj Poetin en mevrouw Maria Alekseyevna Lvova-Belova in Rusland en Oekraïne (2023).

Helaas is de lijst nog lang. Door zijn werk heeft het hof een vitale rol gespeeld in het geven van een stem aan de slachtoffers, het aanpakken van hun lijden en het voorkomen van verdere wreedheden. De jurisdictie en het bereik van het ICC zijn uitgebreid, wat de groeiende steun van de internationale gemeenschap weerspiegelt voor een wereld waarin straffeloosheid niet langer getolereerd wordt. Er zijn echter nog steeds uitdagingen. Het ICC wordt geconfronteerd met obstakels bij het uitvoeren van arrestatiebevelen, het zorgen voor medewerking van lidstaten en het navigeren door complexe geopolitieke dynamieken. De verjaardag van het Statuut van Rome herinnert ons eraan dat er nog veel werk aan de winkel is om de doeltreffendheid van het Strafhof te versterken en de universele steun voor internationale rechtspraak te vergroten.

De ASP organiseert ter gelegenheid van de verjaardag een fototentoonstelling genaamd "Common bonds: From the Rome Conference to today" in het Atrium Den Haag in het stadhuis van Den Haag, van 11 - 31 juli. De tentoonstelling brengt verhalen van overlevenden van alle 17 zaken die tot nu toe door het ICC zijn onderzocht, met speciale aandacht voor de mensen die het betreft.

“For many years, The Hague has been a hub for peace, justice, and diplomacy. By remembering the past, we shape a future where justice and accountability prevail.” Said Mariëlle Vavier, Deputy Mayor of The Hague.

Lees het gehele artikel op storiesofpurpose