icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
 A robot cleaning up the Hofvijver in The Hague

Een robot maakt de Hofvijver schoon in Den Haag

24 januari 2025

En een nieuwe elektrische boot ruimt de grotere stukken afval in de grachten op

De gemeente Den Haag is een proefproject gestart om de historische Hofvijver plasticvrij te houden. Met behulp van de op afstand bestuurbare Jellyfishbot worden plastic en ander zwerfafval efficiënt verwijderd uit dit iconische water in het hart van de stad.

Het initiatief werd geïntroduceerd na een toename van klachten over zwerfvuil in de Hofvijver, de beroemde plas voor de Nederlandse parlementsgebouwen. Het proefproject, dat eind 2024 van start ging en een jaar zal duren, heeft als doel de effectiviteit van de Jellyfishbot bij het verbeteren van de waterkwaliteit vast te stellen. Als het succesvol is, kan de technologie worden ingezet op andere locaties in de stad, zoals grachten, waar het kan helpen bij het schoonmaken van wateroppervlakken en zelfs bij het in kaart brengen van onderwatergebieden en kademuren. Dit project wordt geleid door het team Stedelijk Beheer van de gemeente Den Haag, dat zich inzet voor het verbeteren van de lokale leefomgeving in de hele stad.  

Wethouder Robert Barker (Dierenwelzijn, Buitenruimte en Milieu) verklaarde: “Helaas komt er nog steeds te veel afval in de Hofvijver terecht. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en alle planten en dieren in en om het water. Daarom doen we ons best om dit historische stukje water midden in de stad schoon te houden. Deze innovatieve robot kan daar een mooie bijdrage aan leveren.” 

Stella Polaris

Naast het Jellyfishbot-project in de Hofvijver wordt nu ook een nieuwe boot ingezet om groter afval in de stadswateren op te ruimen. De serviceboot wordt ingezet voor controle en onderhoud, het uit het water halen van grote objecten zoals haspels en planken en het plaatsen van borden of spiegels als dat nodig is. Het vorige dienstvaartuig, Die Haghe genaamd, was gebouwd in 1986 en had een Hatz-dieselmotor. Het gebruik was niet langer levensvatbaar vanwege de CO2-uitstoot en hoogtebeperkingen waardoor het schip niet onder beweegbare bruggen door kon varen. Daarom is er een nieuw elektrisch aangedreven servicevaartuig geïntroduceerd, Stella Polaris. Deze milieuvriendelijke boot kan alle binnenwateren van Den Haag bevaren en ligt op een speciale ligplaats in de Poolsterhaven.

Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen): “Het is belangrijk dat we onze mooie stad schoon houden, niet alleen voor de natuur, maar ook voor onze inwoners. Deze innovatieve technologie biedt ons de mogelijkheid om afval effectief en duurzaam te verwijderen.”

Lees het hele verhaal over het schoonmaken van het water in Den Haag op Stories of Purpose from The Hague: https://storiesofpurpose.thehague.com/impact/robot-mission-jellyfishbot-cleaning-hofvijver