icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Informatiecentrum Binnenhof Renovatie

Bijzondere stemlocaties in Den Haag tijdens de Europese Verkiezingen op 6 juni

30 mei 2024

Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie zal op 6 juni, tussen 07.30 en 21.00 uur, dienstdoen als stemlocatie. (Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Porum)

Den Haag – Op donderdag 6 juni zijn de Europese verkiezingen. Naast de vraag ‘op wie ga ik stemmen’ sta je ook voor de keuze: wáár ga ik stemmen? In Den Haag kun je op allerlei unieke plekken je stem uitbrengen. Hier is de lijst met de meest bijzondere stemlocaties in Den Haag; het hart van de Nederlandse democratie.

Alternatief rondje Binnenhof
Het Binnenhof is al 800 jaar lang het politieke middelpunt van Den Haag. Hoewel het complex zelf vanwege de renovatie nu niet te bezoeken is, kun je wel een alternatief rondje Binnenhof maken in het nabijgelegen Informatiecentrum Binnenhof Renovatie (Plaats 22). Nadat je je stem hebt uitgebracht, neem dan nog even de tijd om meer te weten te komen over deze grote en unieke renovatie, de archeologische vondsten te bewonderen of te leren over de geschiedenis van het 13e-eeuwse complex.

Omdat ook het Tweede Kamergebouw wordt gerenoveerd is onze nationale volksvertegenwoordiging tijdelijk verhuisd. Zij zijn nu te vinden op steenworp afstand van station Den Haag Centraal. Hier, in de Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer (Bezuidenhoutseweg 67), kun je op 6 juni ook je stem uitbrengen.

De culture stem
Er zijn verschillende locaties waar op 6 juni cultuur en politiek hand-in-hand gaan. De Pulchri Studio (Lange Voorhout 15), gevestigd aan de ‘mooiste laan van Europa’, zal die dag kiezers ontvangen in hun veelzijdige kunstgalerie. Hier kun je kunstwerken, met name schilderkunst, bewonderen van de leden (en soms niet-leden) van Pulchri.

Ook Theater de Regentes (Weimarstraat 63), de culturele hotspot van het Regentessekwartier, zal op 6 juni ingericht worden als stemlocatie. Combineer je stemronde met een bezoek aan een voorstelling of bewonder simpelweg het imposante art-deco gebouw uit 1920, wat bij oprichting het grootste overdekte zwembad van Europa was.

Vlakbij de Haagse kust kun je cultuursnuiven in het intieme museum Muzee Scheveningen (Neptunusstraat 92) waar je alles te weten komt over het Scheveningse leven van toen en nu. Bezoek de stijlkamers en bekijk de tijdelijke tentoonstelling Ode aan Nederland of ontdek wat er in de Noordzee leeft voorafgaand (of na) het rood-kleuren van het door jouw gekozen vakje op de stemlijst.

Hapje, drankje, kruisje zetten
Voor degenen die trek krijgen bij het uitoefenen van hun democratisch recht, kun je bij De Boterwaag (Grote Markt 8a) meteen aanschuiven. Het stadscafé op de Grote Markt heeft niet alleen een gezellig stadsterras, ook binnen in het 17e-eeuwse gebouw – de voormalige boterwaag van de stad – kun je heerlijk een avondje doorbrengen met een hapje en een drankje.

Heb je liever uitzicht op zee, breng dan je stem uit op Scheveningen. Zo is De Pier van Scheveningen op 6 juni een stemlocatie, en wel één waarbij je de Haagse kust op z’n mooist kan bekijken. Wil je een nog beter perspectief, boek dan na het zetten van het rode vinkje, een ritje in het iconische Skyview reuzenrad.

In muzikale stemming
Verwacht je in een muzikale stemming te zijn tijdens de Europese verkiezingen, dan kun je in muziekstad Den Haag natuurlijk stemmen combineren met een avond uitgaan. Zo wordt poptempel Paard (Prinsegracht 12) opgetuigd als stemlocatie. Paard heeft een bomvolle agenda met live muziek in allerlei genres van pop, rock, hiphop, dance en meer.

Voor nog meer muziek, theater en cultuur ben je bij Amare (Spuiplein 150) aan het juiste adres. Dit culturele huis van de stad biedt een rijk programma met voorstellingen van zowel gevestigde namen als nieuw talent. Denk aan dansavonden, klassieke lunchconcerten, theatervoorstellingen, soul en jazz, evenals culturele marktdagen op het overdekte ‘Kunstenplein’. En Amare is binnenkort dus ook stemlocatie.

Gevestigd in een oude brandweerkazerne op de ‘industriële rafelrand’ van het stadscentrum vind je PIP Den Haag (Binckhorstlaan 36). Deze evenementenlocatie in de Binckhorst biedt een podium voor clubavonden en ‘underground’ muziek, kunst en cultuur. Op 6 juni kun je deze eigenzinnige plek bezoeken terwijl je je stem uitbreng voor de Europese verkiezingen.