Klimaatrechtvaardigheid: 'Het grootste probleem ter wereld voorleggen aan het hoogste gerechtshof ter wereld'.
4 december 2024
Vanaf deze week zullen achtennegentig staten en twaalf internationale organisaties twee weken lang deelnemen aan de mondelinge behandeling voor het Hof. In 2025 zal het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zijn advies over de zaak uitbrengen.
Hoewel de adviezen van het ICJ niet juridisch bindend zijn, hebben ze enorm veel gewicht en gezag in de internationale gemeenschap - de zaak biedt dus echte hoop dat nationale regeringen de actie zullen ondernemen die nodig is om te proberen de gevolgen van klimaatverandering te keren. De hoorzittingen over klimaatverandering vertegenwoordigen de grootste zaak ooit voor het wereldtribunaal van de VN.
De openbare hoorzittingen van staten en organisaties zijn online te volgen via de Journal of the United Nations.
Lees en volg hun verhaal op Stories of Purpose The Hague. De content wordt aangeboden namens The Hague & Partners en kan rechtenvrij worden gebruikt.
Achtergrond: Het was het hoogtepunt van vijf jaar pleiten en activisme door de campagnegroep World's Youth for Climate Justice (WYCJ) en Pacific Island Students Fighting Climate Change. De WYCJ is een internationale beweging die de krachten heeft gebundeld met jongeren uit de Stille Oceaan om deze baanbrekende zaak, die wordt behandeld door het Internationaal Gerechtshof (ICJ), te inspireren.
World's Youth for Climate Justice werd in 2019 opgericht nadat verschillende jonge klimaatactivisten de COP 25 in Madrid hadden bijgewoond en diep geraakt waren door de benarde situatie van afgevaardigden van laaggelegen eilanden in de Stille Oceaan. Maart 2023 betekende een enorme doorbraak in de internationale strijd tegen klimaatverandering. Jongeren van over de hele wereld vierden feest toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem een historische resolutie aannam waarin werd gevraagd om een advies over de 'verplichtingen van staten met betrekking tot klimaatverandering' bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.
De groep 'Pacific Islands Students Fighting Climate Change' - onder leiding van Solomon Yeo - had al een petitie ingediend bij de regering van Vanuatu en stond op voor de machtigste politici ter wereld, waarbij ze in levendig detail beschreven hoe hun laaggelegen eilanden een catastrofaal risico lopen door de stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering.
Voor Aoife Fleming, een VN-jongerenvertegenwoordiger uit Nederland, was Solomon's toespraak een oproep tot actie. Samen met andere jonge COP-afgevaardigden uit de Filippijnen, Zuid-Afrika, Duitsland en andere landen was ze zo geraakt door Solomon's presentatie dat ze besloten om jongeren over de hele wereld te mobiliseren om hun krachten te bundelen in de naam van klimaatrechtvaardigheid.
“Ik dacht altijd dat we ons inzetten voor toekomstige generaties, maar toen ik naar Solomon luisterde, realiseerde ik me dat dit geen toekomstige bedreiging is, het gebeurt nu. En er wordt niet genoeg gedaan. Het was duidelijk dat we deze strijd van een onderhandelingsproces waar de kleinste gemene deler wint, naar het hoogste gerechtshof ter wereld moesten brengen. Jongeren hebben een krachtige stem als het gaat om klimaatrechtvaardigheid - maar die stem wordt nog luider als we samenkomen om te vechten voor een gemeenschappelijk doel.” Aoife Fleming, medeoprichter en voorzitter van WYCJ.