icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Den Haag Podcast Vrede en Recht Splinter Chabot

Tamara Bok en Splinter Chabot presenteren nieuwe podcast op zoek naar vrijheid in Den Haag

18 september 2023

Den Haag – Over de hele wereld staat Den Haag bekend als stad van vrede en recht. Maar hoe doet de stad recht aan deze bijzondere status? Vandaag, op de Internationale Dag van de Democratie, gaan Tamara Bok en Splinter Chabot op zoek naar vrijheid in Den Haag in een nieuwe podcast.

In de derde aflevering van de serie Den Haag Onthult neemt schrijver, programmamaker en trotse Hagenaar Splinter Chabot podcastmaker Tamara Bok op sleeptouw door zijn thuisstad op zoek naar antwoorden. Ze onderzoeken hoe men vrijheid beleefd, waar het vrije woord klinkt en welke plekken in Den Haag staan voor vrede en recht.

Internationale impact
Op hun ontdekkingsreis bezoeken ze verschillende iconische plekken van Den Haag en komen al snel een groep demonstranten tegen. Vervolgens krijgt Tamara een toer door het Vredespaleis waarbij ze uitleg krijgt over de internationale impact van de twee gerechtshoven die in het indrukwekkende gebouw huisvesten. Verder leert ze over het leven van de Oostenrijkse activist Bertha von Suttner die ruim honderd jaar geleden in Den Haag was en streed voor het ‘neerleggen van wapens’.

Chantage
Bij het Binnenhof aangekomen, vertelt Splinter dat hij als kind nog door de gangen van het complex kon rennen. En ook al zijn die tijden nu voorbij, hij legt uit dat voor hem Den Haag naast de stad van vrede en recht, ook de stad van de vrijheid is.

Dat die vrijheid af en toe een beetje schuurt, daar komt Tamara achter bij Paleis Kneuterdijk. Splinter vertelt hoe Koning Willem II volgens sommigen in één nacht veranderde van een conservatief man naar een liberale leider, en de mogelijke chantage die daarachter schuilging.

Dat de vrijheid nog steeds schuurt, en lang niet overal ter wereld vanzelfsprekend is, dat weet de jonge stadsdichter van Den Haag heel mooi te verwoorden. De vijftienjarige Chelsy Valentina draagt in Theater Pepijn een eigen gedicht voor aan Tamara over haar gevoel bij vrede, die daar vervolgens een beetje stil van wordt.

Verzetsstrijders herdacht
Na een korte fietstocht komt Tamara samen met Splinter aan op de Waalsdorpervlakte. Hier staan gedenktekens die herinneren aan de verzetsstrijders die er zijn vermoord tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Op de duintop achter de gedenktekens staat een imposante klok die elk jaar op 4 mei in heel Den Haag te horen is. Zo worden nog elk jaar deze offers voor de vrijheid herdacht, een geluid waar Splinter veel persoonlijke herinneringen aan heeft.

Daarna vervolgen Tamara en Splinter hun reis in het centrum van Den Haag, waar Splinter het homomonument laat zien en uitleg geeft over de symboliek van het kunstwerk. De volgende stop is buiten bij Sociëteit Westwood waar Koning Willem-Alexander vroeger als kroonprins op de dansvloer stond, en daar kon genieten van een stukje vrijheid op de vrijdagavond.

Glazen kooi
Van de dansclub gaan Tamara en Splinter verder naar het Couperus Museum waar Tamara leert over het bijzondere leven van schrijver Louis Couperus. Tijdgenoten zagen hem als een excentrieke verschijning met een levensstijl die niet door iedereen werd begrepen of geaccepteerd. In het museum wordt dit weergegeven door hem uit te beelden in een glazen kooi.

De ontdekkingsreis wordt afgesloten op het Malieveld, waar allerlei soorten vrijheid, van meningsuiting, van cultuur en expressie, samenkomen op één plek. Hier spreekt Splinter nog een laatste wens uit over hoe hij hoopt dat vrede, recht en vrijheid uiteindelijk – met een beetje hulp van Den Haag en de rest van de wereld – ‘tot de hemel’ zal reiken.

De derde aflevering van de serie Den Haag Onthult is nu te luisteren op denhaag.com/podcast en op de podcastkanalen Spotify, Apple en SoundCloud, net als de andere twee afleveringen, ‘Den Haag, Stad aan Zee’ en ‘Den Haag, de Thuisstad van Escher’.