icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Sportwandeling

Nieuwe sportwandeling onthult de unieke sportgeschiedenis van Den Haag

29 april 2024

De gratis historische sportwandeling werd vandaag gelanceerd door wethouder Bredemeijer (rechts) en topsporter Tangui van Schingen (links). (foto: The Hague & Partners)

 Den Haag – Wat hebben de ooievaar, de Haagse kakker en het Haagse hopje met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal onderdeel van de nieuwe historische sportwandeling die het heden met het verleden van de Haagse sporttraditie verbindt. Vandaag lanceerde wethouder Hilbert Bredemeijer deze nieuwe gratis wandelroute, samen met Haagse topsporter en wereldkampioen freerunning, Tangui van Schingen.

 Wethouder Bredemeijer zegt: “Den Haag is echt een historische sportstad en met deze wandeling kan je dat zelf beleven. Deze sportwandeling nodigt bewoners uit om lekker te bewegen én de geschiedenis van Den Haag te ontdekken. Ik kijk er naar uit veel Haagse sportliefhebbers op de route te zien!”

 

Bijzondere sportfeitjes

De sportwandeling combineert weetjes, historische feiten, wandel-en-winvragen en de leuke oefeningen. Het neemt deelnemers mee door het centrum van Den Haag aan de hand van twaalf locaties. 

Vanaf startpunt The Hague Info Store op station Den Haag Centraal, loopt de route onder andere langs het Malieveld (waar men in de  16e-eeuw het balspel ‘maliën’ speelde), de Kazernestraat (waar één van de oudste kegelbanen van Nederland is gevestigd) en de Hofvijver (waar in 2015 nog het wereldkampioenschap beachvolleybal werd gehouden).

 

Haagse oefeningen

Op elk punt worden deelnemers uitgedaagd om zelf te gaan bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld balansoefening de ‘Ooievaar’ doen, krachtoefening de ‘Haagse kakker’, springoefeningen het ‘Haagse hopje’ of coördinatie-oefening de ‘Goldband’. De oefeningen worden uitgelegd aan de hand van omschrijvingen en instructievideo’s.

Zo maak je al springend, sprintend en hoppend een sportief en informatief rondje door het centrum van Den Haag. De wandeling sluit af op het Plein waar je vervolgens een dorstlessend drankje kan bestellen.

 

Topsporter

De echte sportievelingen kunnen zichzelf uitdagen met behendigheidsoefening de ‘Tangui’, bedacht door topsporter Tangui van Schingen die het gezicht van de sportwandeling is. Tangui zegt: “Je springt op vanuit een squat en landt dan op één been. Hierbij wordt je balans flink op de proef gesteld, iets wat voor mij van groot belang is tijdens mijn freerunningwedstrijden.”

Hij vervolgt: “Het is geweldig om betrokken te zijn bij deze historische sportwandeling. Ik hoop dat hiermee nog meer mensen ontdekken hoe leuk bewegen is, jong en oud.”

 

Winactie

De route is een kleine vier kilometer lang en duurt, inclusief oefeningen, ongeveer anderhalf uur. Als extra uitdaging worden er onderweg vragen gesteld. Stuur je het goed ingevulde vragenformulier in, dan maak je kans sportieve prijzen.

Daarnaast ontvangen de eerste 100 deelnemers een unieke sporthanddoek op vertoon van de wandeling op je telefoon en een foto van de oefening bij Paleis Noordeinde. Het handdoekje kun je ophalen bij The Hague Info Store.

 

Productie 

Deze wandeling is gemaakt en bedacht door The Hague & Partners, in opdracht van de gemeente Den Haag. Met dank aan auteur Theo Bollerman voor de historische informatie uit zijn serie 'Sportstad Den Haag al eeuwen onverslaanbaar'.

Vanaf vandaag staat de gratis wandelroute 'Sportwandeling, Workout en Win' live op denhaag.com/sportwandeling.