icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Rondvaart Hofvijver

Den Haag maakt zich op voor het koninklijke hoogtepunt van het jaar

15 augustus 2023

In september vinden tal van ‘koninklijke’ activiteiten plaats waaronder rondvaarten op de Hofvijver. (Foto: The Hague & Partners/Nikki Born)

Den Haag – Traditiegetrouw staat Den Haag in de maand september, in aanloop naar Prinsjesdag, in het teken van koninklijke festiviteiten. Tien dagen lang, van 9 september tot de derde dinsdag van de maand, zal de hofstad bruisen van de activiteiten waarbij de koninklijke connectie van Den Haag wordt gevierd.

Het koninklijk programma omvat gevarieerde activiteiten waaronder openstellingen van koninklijk erfgoed op Open Monumentendag, paardenkoetsen, een buitenbioscoop en oefeningen van de bereden brigade. Ook onderdeel van het koninklijke programma is het Prinsjesfestival met een koninklijke markt, de grootste hoedjesparade van Nederland, lezingen, cabaret, een buitenontbijt met uitzicht over de Hofvijver.

Rondvaart
Daarnaast krijgen bezoekers, wegens groot succes in voorgaande jaren, wederom de kans om het Binnenhof vanaf dichtbij te bekijken via de dagelijkse rondvaarten op de Hofvijver. “Varen op de Hofvijver is varen door de geschiedenis van Nederland”, zegt Peter Duivesteijn van vaarbedrijf de Ooievaart die de rondvaarten verzorgd. “Alleen in september kun je een rondvaart maken op de Hofvijver. Vaar met ons mee de historie in, zo dichtbij het Torentje kom je anders nooit.”

Binnenhof openstelling
Tijdens een rondvaart zie je het Binnenhof in het Museumkwartier vanaf een ander perspectief terwijl een gids aan boord opmerkelijke weetjes deelt en vertelt over de rijke geschiedenis van het Binnenhof en de rol die het heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse democratie. Het Binnenhof, al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek en de zetel van het parlement, wordt momenteel uitgebreid gerestaureerd en gemoderniseerd. Hierdoor is het de komende jaren minder toegankelijk. Op 9 september is er een speciale openstelling van het Binnenhof.

Koninklijk erfgoed
Naast het politieke hart van Nederland, is Den Haag ook de thuisbasis van het Koninklijk Huis. De stad ademt koninklijke grandeur en herbergt het prachtige Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander, de naastgelegen Paleistuin en de Koninklijke Stallen, het Paleis Huis ten Bosch, de officiële residentie van de koninklijke familie, Paleis Kneuterdijk, het Kabinet van de Koning en Paleis Lange Voorhout (te bezoeken als museum Escher in Het Paleis).

Activiteiten
Verschillende paleizen zijn regelmatig op speciale openstellingen te bezichtigen, waaronder Paleis Kneuterdijk op Open Monumentendag op 9 en 10 september. Via de gratis ‘Royal Tour’ kunnen bezoekers op eigen initiatief een koninklijke wandeling maken en het koninklijk erfgoed in Den Haag virtueel van binnen bekijken. In september en oktober is het tijdens verschillende weekenden bovendien mogelijk om de prachtige koninklijke wachtkamer te bezoeken, die verscholen liggen achter de gevel van station Hollands Spoor. Bezoekers die graag de koning en koningin in het echt willen aanschouwen kunnen een ticket boeken voor de Prinsjesdag-tribuneplaatsen om de koninklijke rijtoer, waaronder de glazen koets, van dichtbij langs zien komen.

Het koninklijk programma wordt op 13 september feestelijk geopend door burgemeester Jan van Zanen met het hijsen van de vlaggen aan de Hofvijver.

Voor meer informatie ga naar denhaag.com/koninklijk