icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
escher

Den Haag hult zich in Escher: stadhuis als eerste iconische gebouw feestelijk onthuld

10 maart 2023

Op de voorgevel van het 50 meter hoge stadhuis is vanaf nu een op Escher-geïnspireerde optische illusie te zien. Dit ter gelegenheid van de viering van zijn 125e geboortejaar. De komende weken worden er nog meer Haagse iconische gebouwen aangekleed in Escher-stijl. Zoals de Haagse Poort, de Malietoren en het Provinciehuis.

Vandaag gaven wethouder cultuur Saskia Bruines en Paul Broekhoff, zakelijk directeur Kunstmuseum Den Haag het startsein voor de onthulling van het stadhuis. Wethouder Bruines: “Van dit Escherjaar maken we écht een Haags jaar. Samen met het Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis heeft de gemeente hard gewerkt aan een breed stadsprogramma zodat er nog meer bekendheid en waardering komt voor deze kunstenaar en zijn band met onze stad. Den Haag heeft namelijk werelds grootste museale Escher-collectie in bezit. Dit jaar zie ik als een mooie impuls voor de stad en ik hoop dat het een trots gevoel geeft bij de inwoners en een feest wordt voor bezoekers uit binnen- en buitenland.”

Optische illusie
De optische illusie is het werk van de kunstenaars van studio VOLLAERSZWART, Madje Vollaers en Pascal Zwart. Escher gebruikte in zijn grafische werk vaak optische illusies, reflecties, onmogelijke architectuur, ritmische patronen en herhaling. In plaats van letterlijk het werk en de beeldtaal van Escher te gebruiken, wilde het kunstenaarsduo juist op een abstracte manier deze thema’s een interactie laten aangaan met de architectuur van Den Haag.

Haagse inwoners gratis naar het Kunstmuseum
Paul Broekhoff, zakelijk directeur van het Kunstmuseum: “Escher is wereldwijd een geliefd kunstenaar, zijn werk is heel toegankelijk. In het Kunstmuseum kun je in de tentoonstelling Escher – Andere wereld letterlijk in zijn onmogelijke wereld dwalen. Tot en met juni kunnen inwoners van alle stadsdelen gratis naar de tentoonstelling tijdens speciale avondopeningen vol kunst en muziek. Op zo'n avond is er gratis busvervoer van en naar het museum vanuit de wijk. Afgelopen woensdag was de eerste stadsdeelavond voor Escamp. Op 29 maart is de eerst volgende avondopening voor Leidschenveen en Ypenburg.”

Escher-doe-het-zelf-pakketten
Dit jaar zijn er tal van activiteiten in de hele stad in samenwerking met culturele partners, scholen, wijken en ondernemers. Zo zijn er gratis Escher-doe-het-zelf-pakketten beschikbaar voor Haagse ondernemers, waarmee zij hun pand kunnen aankleden in optische illusies. De lancering is maandagochtend in de Bijenkorf.