icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Den Haag Escher Lange Voorhout

Den Haag, de thuisstad van Escher, gaat volop verder met de jubileumviering van ’s Nederlands beroemdste graficus

21 september 2023

Den Haag – Een Escheriaanse lasershow, een belevenisroute vol illusies en een modeshow met kleding geïnspireerd door Escher. In 2023 staat heel Den Haag in het teken van Maurits Cornelis Escher met tal van activiteiten. Het is precies 125 jaar geleden dat ’s Nederlands beroemdste graficus is geboren, en de viering van dat jubileum gaat dit najaar volop verder.

De twee grote Escher-tentoonstellingen in Den Haag, Escher – Andere Wereld in het Kunstmuseum (nu afgelopen) en De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in Het Paleis (open tot 1 oktober), trokken ruim 350.000 bezoekers, veel meer dan verwacht. Daarmee is het jubileumjaar nu al een succes, en er staan nog veel meer evenementen op de planning.

Lasershow

Eind deze week, van donderdag 21 tot en met zondag 24 september, brengt de Italiaanse kunstenaar JesterN voor het eerst in Scheveningen Escheriaanse werelden tot leven in beeld en geluid met een live primeur van de lasershow BLACKLIGHT X. De lichtshow wordt geprojecteerd op een enorm ‘canvas’ van bijna 300 vierkante meter, gemaakt van zeecontainers die op het strand staan opgesteld, vlakbij strandrestaurant Solbeach.

Grafisch werk
Eind deze maand, op vrijdag 29 september, start Escher anno nu, onderdeel van het project Perpetuum Mobile van De Grafische Werkplaats. Zeven hedendaagse Haagse makers (Bahman Eslami, Paul de Jong, Moe Kim, Miranda Meijer, Annemarie Slobbe en SOGOshow) onderzoeken wat ‘oneindigheid’ betekent – technisch en filosofisch – in relatie tot de grafiek en het werk van Escher. De expositie wordt tijdens HOOGTIJ, een avondopening van verschillende culturele en kunstzinnige instellingen in Den Haag, geopend met een live performance van Dorien Meijsing.

 

Originele tekeningen
Twee dagen later, zondag 1 oktober, start de tentoonstelling De Onbekende Escher in Huis van het Boek. Dit is een overzicht van werk dat Escher in opdracht maakte, waaronder originele tekeningen die nog niet eerder voor het grote publiek te zien waren. Het omvat boekillustraties, nieuwjaarskaarten, uitnodigingen, programmaboekjes, ex librissen, postzegels, bankbiljetten en zelfs een complete set van zes door Escher gesneden houtblokken.

Modeshow
De week daarna, op donderdag 5 oktober, staat de officiële openingsshow van The Fashionweek The Hague in het teken van Escher. Tijdens ‘Fashion On Escher, die plaatsvindt in Hotel Des Indes, tonen drie getalenteerde modeontwerpers hun nieuwste collecties. Katie Tubbing, Studio Hiem en Janne van Wezel werden uitgedaagd om zich door Escher te laten inspireren.

Kunstroute
De dag daarna, vrijdag 6 oktober, is de publieksopening van een tijdelijke gratis kunstroute in het Museumkwartier MC’s Mindgames. Een vijftal vormgevers en kunstenaars reflecteren op het werk van Escher via verschillende installaties in de binnenstad van Den Haag. Het concept van MC’s Mindgames combineert het effect van populaire Instagram-musea met de bijzondere esthetiek van presentaties bij de Salone del Mobile in Milaan.

Voordracht
Diezelfde dag, vrijdag 6 oktober, is er in de Fokker Terminal ook een voordracht van Joris Escher tijdens de kunstbeurs ART The Hague uit zijn boek Escher worden. Hierin werpt hij een unieke blik op het leven van zijn beroemde oudoom en neemt hij de lezer mee in Eschers ontwikkeling van jongeman tot graficus. Daarmee maakt Joris het genie Escher een aanraakbaar en feilbaar mens.

Hedendaagse metamorfoses
Een kleine maand later, vrijdag 3 november, opent Escher in Het Paleis hun tweede grote Escher-tentoonstelling van dit jaar, Net als Escher. Thema’s die veel voorkomen in het werk van Escher, onmogelijke objecten, meesterlijke metamorfoses en absurdistische architectuur, zijn vandaag de dag ook populair. De tentoonstelling toont het gedachtegoed van Escher in hedendaagse werken van Damien Hirst, Iris van Herpen, Chris Ofili en Carlijn Kingma.

Dansvoorstelling
Als onofficiële afsluiter van het jubileumjaar voert De Dutch Don’t Dance Division een bijzonder dansoptreden op in Amare tijdens de donkere dagen rondom kerst, Alice in Escherland, vanaf maandag 25 december. In deze sfeervolle dansvoorstelling ontmoet Alice eigenaardige personages die haar meenemen in absurde taferelen. De optische illusies en symmetrie van Escher komen zowel in het decor als in de choreografieën tot leven.

Voor meer informatie en tickets ga naar denhaag.com/escher.