icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Koninklijk Den Haag

De vlaggen zijn gehesen – de viering van Den Haag als koninklijke stad is in volle vaart

18 september 2023

Den Haag – De vlaggen zijn gehesen. Op woensdagavond 13 september vond de feestelijke opening van het Prinsjesfestival plaats, onderdeel van het koninklijk programma in Den Haag. Daarbij nam burgemeester Jan van Zanen het hijsen van één van de twaalf vlaggen voor zijn rekening als startschot van vele koninklijke festiviteiten.

Volgende week dinsdag is het Prinsjesdag. In de aanloop naar deze belangrijke dag op de kalender van Den Haag staat de hele hofstad tien dagen lang in het teken van haar koninklijke erfgoed. Sinds vorige week zijn er dagelijks rondvaarten op de Hofvijver waarbij opvarenden het Binnenhof en het Torentje van dichtbij kunnen bekijken. In een half uurtje biedt rondvaartbedrijf de Ooievaart een kijk op de 800-jarige historie van het gebouwencomplex.

Buitenbios en paardenkoetsen

Sinds woensdag spelen er daarnaast dagelijks films in de koninklijke buitenbioscoop bij de Waalse kerk zoals The Lion King (2019), Zwartboek, Corgi, Blue Hawaii, Alice Through the Looking Glass en de documentaire Escher – Het Oneindige Zoeken. Daphne Wray van stichting Marketing Haagse Binnenstad, die de buitenbioscoop en andere koninklijke programmering organiseert, zegt: “Je zit midden in de stad en bekijkt samen met maximaal vijftig anderen de film op een knus terras. Dat maakt het een hele bijzondere, exclusieve ervaring.”

Dit weekend komt daar het gekletter van paardenhoeven bij wanneer op zaterdag de koetsritten van start gaan. Zo kunnen bezoekers Den Haag vanuit een koninklijk rijtuig ervaren. De koetsritten, verzorgd door Stalhouderij Hanemaaijer, zouden afgelopen weekend al rijden, maar dit ging niet door vanwege het tropische weer. Anneke Hanemaaijer zegt: “Gelukkig wordt het minder warm dit weekend. We starten zowel zaterdag als zondag een uur eerder en gaan een uur langer door zodat we meer ritten kunnen aanbieden. Het is erg in trek en op een aantal tijden zitten we al helemaal vol.”

Koninklijke activiteiten

Zaterdag zijn er tal van andere koninklijke festiviteiten in de binnenstad, waaronder een modeshow, muziekoptredens, de fameuze hoedjesparade ‘The Hague Hat Stroll’, oefeningen van de bereden brigade op het Lange Voorhout en de gezellige PrinsjesMarkt op het schelpenpad langs de Hofvijver.

Na het weekend gaan de activiteiten door met op maandagochtend 18 september de spectaculaire paardenoefeningen op het strand van Scheveningen. In de avond is vervolgens de eerste editie van het gratis muziekfestival PrinsjesNach, waarbij er op vijftien locaties in de binnenstad live muziek wordt gespeeld van allerlei genres.

Prinses Alexia
Op Prinsjesdag zelf, dinsdag 19 september, kunnen bezoekers de koninklijke rijtoer aanschouwen met alle pracht en praal die daarbij hoort. In de Glazen Koets zitten natuurlijk Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en ook Prinses Alexia, die afgelopen jaar 18 is geworden, zal meerijden in de stoet. De beste kans om daar een glimp van op te vangen is vanaf de koninklijke tribuneplaatsen, waar nog tickets voor beschikbaar zijn.

Voor meer informatie en tickets voor de verschillende activiteiten, ga naar denhaag.com/koninklijk.