icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
BlowUpArt

BlowUp Art Den Haag fleurt de Hofvijver op met indrukwekkende opblaaskunst

15 mei 2024

Op donderdag 9 mei gaat de derde editie van BlowUp Art Den Haag van start, dit keer drijven de kunstwerken op de Hofvijver. (foto: The Hague & Partners / Ronald Smits)

Den Haag – Dit jaar drijft BlowUp Art Den Haag op de Hofvijver; al sinds de dertiende eeuw het hart van de stad. Het tijdelijke festival van opblaaskunstwerken in Museumkwartier Den Haag bloeit op als een weelderige tuin op een ponton, hierop stelen fabelachtige creaties van vooraanstaande Dutch Design ontwerpers de show.

De kleurrijke opblaaskunstwerken zijn speciaal ontworpen voor BlowUp Art Den Haag. Voor deze editie selecteerde Mary Hessing, de curator van BlowUp Art Den Haag, vier gerenommeerde Nederlandse ontwerp-coryfeeën: Studio Job, Marcel Wanders, Studio Mieke Meijer en Sigrid Calon.

Het publiek kan vanaf donderdag 9 mei tot en met zondag 2 juni de BlowUp Art Den Haag gratis bezoeken. De drijvende beeldentuin is tussen 11.00 en 20.00 uur te betreden via een pontonbrug vanaf de hoek Lange en Korte Vijverberg.

Natuurinclusief

De groene elementen van deze bijzondere, drijvende tuin met waterpartijen werd gerealiseerd door studenten van de afdeling ‘leefbare stad en klimaat’ van Yuverta. Dit deden ze onder leiding van ecologische landschapper Deborah Treep en kunstenaar Frank Bruggeman.

Dutch Design verkent sinds de vroege jaren negentig onconventionele oplossingen, duurzaamheid en het narratieve vermogen van producten, objecten en meubels.

Opblaaskunst
BlowUp Art Den Haag 2024 wordt samengesteld en geproduceerd door Mary Hessing voor BinnenhofBuiten, dat gedurende de renovatie van het Binnenhof activiteiten organiseert in opdracht van The Hague & Partners en de gemeente Den Haag.

De BlowUp Art-kunstwerken krijgen hun vorm doordat er lucht in een omhulsel van gecoat textiel wordt geblazen. Het soepele en lichte materiaal biedt alle vrijheid om een kunstwerk aan te passen naar de vormen van een standbeeld of gebouw, of in tijdens deze editie, te laten drijven op de Hofvijver.

BlowUpcino
Ter gelegenheid van BlowUp Art Den Haag is het vanaf donderdag 9 mei mogelijk om bij verschillende horeca in het centrum van Den Haag de 'BlowUpcino' te bestellen, een cappuccino met een BlowUp-twist. De BlowUpcino is te koop bij Luden, Dudok, Vienna Konditorei, de Koninklijke Schouwburg, Pathé Buitenhof en StationsHuiskamer op station Den Haag Centraal (zolang de voorraad strekt).

Per kunstwerk is audiotoelichting beschikbaar en er zijn video's van de ontwerpers waarin zij de totstandkoming van hun BlowUp toelichten.