icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download
Waar ben je naar op zoek?
Ambassade van Den Haag

Ambassade van Den Haag bestaat 10 jaar

14 maart 2024

Ruim 130 trotse Hagenaars zetten zich al 10 jaar met passie en enthousiasme in voor Den Haag. De organisatie, die bijna volledig op vrijwilligers draait, zet zich sinds de oprichting in voor een gastvrije hofstad. Exact 10 jaar geleden stonden de city hosts, in de bekende groene jassen, voor het eerst in de Haagse straten.  

De oprichting

In 2013 is de Ambassade van Den Haag opgericht; een initiatief van de gemeente Den Haag en Hotelschool The Hague. De stad bereidde zich op dat moment voor op het grootste sportevenement ooit in Den Haag, het WK Hockey. Het doel was om al deze bezoekers gastvrij te ontvangen. De insteek van de oprichting was om ook na het WK, de city hosts blijvend in te zetten en daarmee een bijdrage te leveren aan de gastvrijheidsbeleving in Den Haag. 

Wethouder Saskia Bruines (Economische ontwikkeling en Cultuur): “De Ambassade van Den Haag heeft niet alleen het doel bezoekers van onze stad gastvrij te ontvangen, maar biedt ook de gelegenheid aan Hagenaars om hun stadstrots te laten zien en als enthousiaste ambassadeurs van Den Haag naar buiten te treden. Het is een aanwinst voor de stad en ik ben trots dat deze organisatie al 10 jaar bestaat.”

Stadstrots

Exact 10 jaar geleden, op 16 maart 2014, draaiden de city hosts hun eerste dienst. Het animo van de vrijwilligers is sindsdien altijd hoog geweest. Trotste bewoners van Den Haag voegen zich om verschillende redenen bij de organisatie: van enthousiasme voor de stad tot het bijdragen aan de gastvrijheid. Trudi de Graaf, vrijwilliger sinds 2014: ‘Na een dienst zei de partner van een city host: Je ziet er zo blij uit; je mag wel vaker zo’n dienst draaien!’

Gastvrijheid

Het creëren van een score van 9+ op gastvrijheidsbeleving, dat is de missie van de Ambassade van Den Haag. De city hosts staan daarom voornamelijk op plekken waar veel bezoekers komen: op het Tournooiveld, voor Paleis Noordeinde en in de zomer op Scheveningen. Daarnaast zijn ze extra inzetbaar tijdens grote evenementen. Zo waren de city hosts de afgelopen 10 jaar onder andere aanwezig tijdens evenementen als de Ocean Race en de Invictus Games en grote internationale conferenties als One Young World en de Nuclear Security Summit.

Marco Esser, directeur The Hague & Partners: ‘Sinds 2020 is de Ambassade van Den Haag onderdeel van onze organisatie. Dat past ons als een jas. De “vriendelijke wegwijzers” van de Ambassade van Den Haag geven bezoekers aan de stad net dat beetje extra informatie: dat maakt hun verblijf helemaal af.’

Ambassade van Den Haag

Jubileum

De gehele organisatie viert op vrijdag 15 maart het 10-jarig jubileum op de plek waar het allemaal begon, Hotelschool The Hague.