icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download

Schrijf je in voor de gratis online Event Design workshop

What are you looking for?

Residentie Orkest

Residentie Orkest Den Haag bewijst dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw nog van betekenis kan zijn voor een groot en divers publiek.
Het Residentie Orkest is het orkest van, voor en uit Den Haag. Het heeft een sterke band met de stad en haar inwoners. Het speelt een belangrijke rol in de profilering van Den Haag als regeringsstad, stad van het koningshuis, stad van vrede en recht, diplomatieke stad, eersteklas woonplaats, zakencentrum en stad met een maatschappelijk hart. Het orkest zet klassieke muziek actief in om alle inwoners en bezoekers te verbinden en te stimuleren op basis van vier pijlers: symfonisch, educatie, talentontwikkeling en outreach. Het wil een waardevolle bijdrage leveren aan een inclusieve, inspirerende, samenwerkende en veelzijdige stad.
Het orkest biedt een muzikale belevenis van topkwaliteit met een avontuurlijk profiel en een dynamische geestdrift. Het daagt uit, verrast en zorgt voor plezier en wil zijn muziek altijd op een frisse, eigentijdse en jeugdige manier benaderen. De huidige thuislocatie is het Zuiderstrandtheater in Scheveningen, maar vanaf 2021 verschuift dit naar de nieuwe concertzaal Amare in het centrum van Den Haag. Het Residentie Orkest is ook veelvuldig te horen op locaties als het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht en De Doelen in Rotterdam. Daarnaast worden speciale cross-over concerten en andere vernieuwende producties uitgevoerd in het prominente Haagse poppodium Paard.
Het Residentie Orkest heeft ook vele samenwerkingsverbanden met uiteenlopende partners, waaronder de Pieterskerk in Leiden, Het Nationale Theater, Kunstmuseum Den Haag, NTR ZaterdagMatinee en De Nationale Opera. In de afgelopen seizoenen speelde het orkest in een veelgeprezen productie van Messiaens zelden gespeelde opera Saint François d'Asisse en in Poulencs Dialogues des Carmélites, Puccini's La bohème en Madama Butterfly.

Residentie Orkest

Onderwijs

Educatie is een van de vier pijlers die de ambities van het Residentie Orkest mede bepalen. Jaarlijks nemen meer dan 40.000 kinderen, jongeren, volwassenen en amateurmusici deel aan educatieve projecten die het Residentie Orkest tot de drijvende kracht achter muziekeducatie in Den Haag maken. Het orkest heeft een educatief programma ontwikkeld voor alle leeftijden en draagt daarmee bij aan de sociale cohesie in de stad. Zo geeft het Residentie Stadsorkest kinderen uit achterstandswijken actief de kans om muziek te leren spelen.

SYMPHONIE 2030

Het Residentie Orkest is de initiatiefnemer van SYMPHONY 2030. Dit project biedt ruimte aan muziek en sociale activiteiten in Haagse wijken rond thema's als inclusie, welzijn, educatie en het creëren van een leefbare, duurzame stad. SYMPHONY 2030 is gebaseerd op de ambitie van de Verenigde Naties om de wereld in 2030 een betere plek te maken door middel van 17 Sustainable Development Goals (SDG's). Met tientallen partners in Den Haag en met muziek als drijvende kracht trekt en betrekt het Residentie Orkest steeds meer mensen die zich inzetten voor een betere stad. Samen maken we Den Haag mooier

Ontwikkeling van talent

Het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium Den Haag hebben de handen ineen geslagen bij het koesteren van talent en het ontwikkelen van de carrières van orkestleden. Beide instellingen werken samen om de carrièreperspectieven van de volgende generatie musici en muziekdocenten te vergroten en de toekomst van het professionele symfonieorkest veilig te stellen. Een dergelijke vergaande samenwerking tussen conservatorium en orkest is uniek in Nederland. Het Residentie Orkest werkt ook samen met de Dutch National Opera Academy, het Conservatorium van Amsterdam en de Donemus Academie, en werkt samen met het Nationaal Oscar Back Vioolconcours, het Prinses Christina Concours, de Gaudeamus Composers Award, het Cadaques Dirigenten Concours en het Koninklijk Concertgebouw Jong Talent Gala.

Een rijke geschiedenis

Sinds het eerste concert in 1904 heeft het Residentie Orkest zich ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande symfonieorkesten in Nederland. Opgericht door Dr. Henri Viotta, die tevens de eerste chef-dirigent was, trok het al snel componisten aan als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Paul Hindemith en Vincent d'Indy. Tot de gastdirigenten behoorden Arturo Toscanini, George Szell, Bruno Walter, Leonard Bernstein en Hans Knappertsbusch. Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo benoemd tot chef-dirigent. Hij leidde het orkest van 1949 tot 1973 en bouwde een sterke reputatie op door hoogwaardige uitvoeringen te combineren met een avontuurlijke programmering. Van Otterloo werd opgevolgd door Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi.

Het orkest heeft een rijke discografie opgebouwd bij labels als BIS, Chandos, Challenge en DGG. Het Residentie Orkest is ook regelmatig te horen in vele grote concertzalen over de hele wereld. Het orkest heeft verschillende tournees ondernomen in New York, Boston, Chicago, Londen en Wenen en heeft ook opgetreden in Japan, China, Duitsland, Frankrijk en Zuid-Amerika.

Dirigenten

Nicholas Collon is momenteel chef-dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest. Vanaf de zomer van 2021 wordt Anja Bihlmaier de nieuwe chef-dirigent. Richard Egarr blijft eerste gastdirigent en Jun Märkl is aangesteld als eerste gastdirigent.

Adres
Kranenburgweg 203
2583 ER The Hague
www.residentieorkest.nl