icon-envelope icon-phone icon-ruit icon-screen icon-star icon-star-empty icon-star-filled icon-chevron icon-arrow icon-arrow-right icon-arrow-left icon-close icon-play twitter linkedin instagram youtube icon-mail icon-chevron-left icon-chevron-right icon-search icon-download

Schrijf je in voor de gratis online Event Design workshop

What are you looking for?
The Hague a green city

Den Haag, een groene stad

Den Haag is nu koploper op het gebied van duurzaamheid in Nederland en het ambitieuze klimaatplan omvat de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn, 10 jaar eerder dan de nationale doelstelling.

Met de steun van organisaties zoals het Haags Instituut voor Wereldwijde Rechtvaardigheid, het World Resources Institute, het Klimaatverbond, Eurocities, het Burgemeestersconvenant en het Burgemeesterspact is de stad goed op weg om deze doelen te bereiken en maakt zij nu al een verschil door de CO2-uitstoot te verminderen en duurzame stadsverwarming uit te breiden. Het opwekken van duurzame energie is ook een prioriteit, en het kenniscluster Energie & Duurzame Energie in Den Haag omvat veel bedrijven die werken aan het toegankelijk en efficiënt maken van duurzame energie. Inmiddels heeft locoburgemeester Lisbeth van Tongeren (GroenLinks) een half miljoen euro vrijgemaakt om duurzaamheidsinitiatieven te versnellen. "Ik voel een enorme drive om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen met de energietransitie", zegt ze. "Ik wil dit echt van de grond krijgen. Niets is zo aanstekelijk als zonnepanelen."

 

Inwoners hebben ook verschillende mogelijkheden om auto's te delen, van het verhuren of delen van hun auto, persoonlijk of via websites, tot het delen van een leaseauto. Ook bedrijven kunnen auto's delen via sites als Greenwheels en MyWheels. Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving heeft geconcludeerd dat autodelen heeft geleid tot 30% minder auto's op de weg en 18% minder gereden kilometers.

 

Oceans of Energy is een bedrijf dat de beschikbare ruimte op de oceaan wil gebruiken om duurzame energie op te wekken. Hun eerste offshore drijvende zonnepark zal voor 2020 in bedrijf zijn voor de kust van Scheveningen, en bij succes zullen grotere installaties volgen.

 

Ook de stichting Noordzeeboerderij, een bedrijf dat de potentie van zeewier voor de circulaire economie wil aantonen, maakt goed gebruik van de oceaan. Zeewier is een veelzijdige plant die kan worden gekweekt zonder gebruik te maken van land, zoet water of kunstmest. Het is milieuvriendelijk, voedzaam en kan op veel verschillende manieren worden gebruikt - als een smakelijk ingrediënt in soepen of salades of als grondstof voor de productie van bioplastics en textiel. De Noordzeeboerderij ziet vooral kansen in de teelt van zeewier binnen windmolenparken, in de landbouw en op zee. Dit sluit perfect aan bij de plannen om mogelijk 1000 vierkante meter aan windparken aan de Nederlandse kust in te richten. De ruimte kan dan multifunctioneel worden gebruikt: "De vraag naar gezonde, plantaardige voeding en grondstoffen neemt drastisch toe, liefst lokaal geproduceerd en als het even kan multifunctioneel. De zeewierteelt wordt een belangrijke bouwsteen binnen de circulaire economie", aldus Koen van Swam van de stichting Noordzeeboerderij.

 

In 2020 startte het eerste project ter wereld voor de productie van waterstof op zee op een olie- en gasplatform offshore bij Scheveningen. Het platform is uitgerust met een elektrolyser die water kan splitsen tot waterstof (H2) en zuurstof (O2). Op zee zijn er twee energiebronnen die kunnen worden gebruikt om dit proces aan te drijven: gas- en windenergie. Waterstof is een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen, aangezien bij het gebruik ervan geen gevaarlijke stoffen vrijkomen.